Депутатите изненадващо приеха предложението на ДПС за бонус от 120 лв.

...
Депутатите изненадващо приеха предложението на ДПС за бонус от 120 лв.
Коментари Харесай

ДПС, ГЕРБ и БСП в завера с бюджета - гласуваха 120 лв. бонус за всички пенсионери |

Депутатите изненадващо приеха предлагането на Движение за права и свободи за бонус от 120 лева до края на годината за всички пенсионери. Предложението в началото беше отхвърлено, само че след прегласуване, поискано от Хасан Адемов от Движение за права и свободи, беше признато с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Предложението беше разкритикувано от останалите партии, които упрекнаха трите обединения в популизъм. С по този начин признатите текстове в бюджета ще има средства за
бонуси, само че не и за увеличението на пенсиите.

" Как ще дадете в този момент по 100 лева на пенсионерите, а от 1 януари ще си ги вземете? ", попита Мика Зайкова от Има Такъв Народ.

Мартин Димитров от Демократична България дефинира предлагането като " обикновен популизъм ".

С по този начин направеното предложение се одобри приходната част на актуализацията на бюджета за ДОО. Това принуди Ива Митева да разгласи отмора за провеждането на ексклузивен председателски съвет. 

" Когато няма задоволително пари в приходната част, няма по какъв начин да направиш разходната част ", разяснява Капон.

Видя се същинската коалиция и тя е ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, обявиха в коридорите на Народно събрание Мария Капон от ИБГНИ и Мика Зайкова от Има Такъв Народ.

Според тях с по този начин направеното предложение е неодобрена работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на бюджета на ДОО (държавното публично осигуряване).

" Хората ще останат или без пенсии, или без добавки ", разясниха те.

Капон определи решението като " бойкот " от " новата коалиция ". Според нея в този момент си е проличало кой саботира президента и актуализацията на бюджета.

" Не е неодобрена актуализацията, беше признато предложение да се завиши разходната част с 200 милиона. Това се случи – всички думи за коалиция сега не звучат настоящо и правдоподобно, тъй като занапред продължаваме с гласуването на актуализацията. Залата занапред ще реши по какъв начин да се разпределят разноските, съгласно с приходите ", съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ.

След края на почивката от ИБГНИ (Мария Капон) и Има Такъв Народ (Тошко Йорданов) желаеха преустановяване на съвещанието и изключително съвещание на бюджетната комисия, като с контрапредложения от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи желаеха продължение на изключителното съвещание, поискано от партиите на митинга, с цел да бъде признат бюджетът.

По време на съвещанието финансовият министър Асен Василев изиска думата и съобщи, че се вършат оферти с пари, които ги няма. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР